0897707001

Биография на Богдан ( Теодор ) Прошек 1858 – 1905

Богдан / Теодор / Прошек е чешки предприемач, роден през 1858г. в гр. Бероун, разположено близо до Прага на река Бероунка. Баща му Иржи – Франтишек Прошек е известен майстор в обувния бранш, а майка му Мария Бартакова умее добре да свири на пиано. Те имат три деца – Мария, Георги и Богдан.

През 1878 г. пристига в България, където от 1871 се е установил брат му, Георги /Иржи/. Заедно с него основава през 1879 първата печатница в град София, през 1884 построява пивоварна „Братя Прошекови“,
най-голямата и модерна в града по това време. Това е и първата електрифицирана сграда в България със собствен генератор. По вре­ме на ба­ло­ве в дво­ре­ца са пре­кар­ва­ли елек­т­ри­чес­т­во от фаб­ри­ка­та. Сгра­да­та на дво­ре­ца е елек­т­ри­фи­ци­ра­на след то­ва, а по-късно построява и керамична фабрика.

Фамилията Прошек е дълбоко свързана с България. В нейната история се записват братята – Георги / Иржи / и Богдан / Теодор / както и техните братовчеди Вацлав и Йозеф. Участвали са още в строителството на Народното събрание, Варненското пристанище, създават дружество “Славянска беседа – 1880” и Българското инженерно-строително дружество.
Тяхна собственост била резиденция Агрикола днес известна като правителствена резиденция Лозенец в едноименния софийски квартал, както и първата столична печатница, която печатала всички вестници, списанието на книжовното дружество (днес БАН), “Държавен вестник” още от първия му брой, бланки и формуляри за двореца, министерствата и всички държавни учреждения.
По идея на братя Прошек се построява и първият паметник след Освобождението на България – паметникът на Васил Левски.

Вълнуващ факт е, че и двамата братя чехи много са обичали България, която са приели за своя втора Родина. Те са от малкото чужденци, които променят имената си и приемат български – Теодор се прекръщава на Богдан, а Иржи на Георги.

Богдан се оженва за Вилхелмина и от нея има пет дъщери. Голямо било желанието му да има и наследник – син. Нямало какво да прави и се отправил към Божи гроб да се помоли. Пътувал с биволски коли 9 месеца. Когато стигнал си обещал, че ако Господ е милостив към него и до дари със син, ще построи църква в София в знак на благодарност. След още 9 месеца чудото се случило и той се сдобил с мъжка рожба – Богдан Прошек – младши.

Богдан Прошек – младши
Обещанието било спазено и Богдан построява католическата църква „Свети Франциск” , която и до днес може да се посети на ул.” Асен Златаров „№ 7, квартал Оборище, град София.
Свети Франциск от Асизи ( Sanctus Franciscus Assisiensis) е един от най-известните християнски светци. Личността му привлича хора с най-различни възгледи и възприятия за света. В него те откриват родоначалник на субективизма, идеализма и пантеизма, предвестник на Ренесанса, реформатор, първото хипи, борец за опазване на околната среда, революционер. В действителност Свети Франциск точно следвал евангелския идеал и подражавал на Христос толкова съвършено, че бива наречен „Alter Christus“ – „Втори Христос”. Той е светец-покровител на животните — на патронния му празник – 4 октомври, от 1931 г. по решение на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата се отбелязва Световният ден за защита на животните.
На него е кръстена най-старата сграда в Сан Франциско, САЩ – църквата „Мисия Свети Франциск от Асизи“, от която заимства името си и градът.
И до днес, от дясната страна на олтара на църквата, се намира 70 сантиметрова фигура, към която бездетни жени отправят молбите си.

За голямата си любов и всеотдайност към България, братята Богдан и Георги Прошек бяха посмъртно наградени през 2011г. от народно читалище „Славянска беседа 1880„ за големия им принос в културното и духовно развитие на страната ни след Освобождението.
Дълбок поклон пред светлата ви памет !