0897707001

Kopi Luwak

„Kopi” означава на индонезийски „кафе“, а „luwak” е местно наименование на азиатската палмова цибетка.

Kopi Luwak – е не само най- скъпото кафе в света, но и най- дискутираното в Интернет. То се отглежда в плантации на остров Ява, Индонезия. Основният сорт се казва кафе Ява / Java / , но за да се превърне в най- скъпото кафе на света известно под името Копи Лувак / Kopi Luwak /, на помощ идват палмовите цибетки Мусанг Лувак .
Те се хранят със зърната на кафе Ява , които престояват в стомахчетата им, където ферментират. В следствие на ферментацията се отделя ензим, който има изненадващо положително въздействие върху кафето.
Цибетките усвояват само плодовата обвивка на кафето, а зърната остават цели и биват изхождни. Сле което се събират от фекалийте и старателно се измиват и почистват.
И въпреки, че вероятно биха останали фини частици от патогенни организми, то имайте предвид, че след като се промие, кафето се изпича и сварява. Това може да ви гарантира премахването на каквито и да е нежелани органични вещества останали преди това по зърната.
Кафето Копи Лувак е ценено заради слабата му киселинност след естествената обработка от животните с лек послевкус на какао, който преминава във вкус на горчив шоколад.
В нашето заведение Pench’s bar by Proshek, предлагаме и двата вида кафе Java и Kopi Luwak, които се отглеждат в една и съща плантация на остров Ява. Така, най- добре може да се усети разликата във вкусовете , а именно преди и след обработката в стомахчетата на малките животинки.
Плантацията за кафе осигурява на всеки 4 животни минимум по 6 м2 свободно пространство, в което могат да се катерят и играят по тяхно желание, както са и построени удобни хралупи за спане. Животните са наблюдавани от ветеринарен лекар и регистрирани чрез чип. След 3 години палмовите цибетки се връщат отново на свобода в джунглата на о. Ява.
Копи Лувак е символ на ексклузивност в света на гурме кафетата.

Текстът е подготвен от кафе-сомелиер Улрих Марсуа, Германия