Днес се навършват 170 години от рождението на инж.Георги Прошек

На 25.12. се навършват 170 години от рождението на инж. Георги / Иржи / Прошек, основоположник на модерното пивоварство в България, заедно с брат си Богдан / Теодор/ , от 1884 г. Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек - авторът на тяхната скулптура проф. Георги Чапкънов е поставил и три свободни стола до масата, където в произведението му са се разположили с халби в ръка видните чехи, свързали съдбата си с България.
Скулптурата е изработена от проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов по случай 170 години от рождението на големия брат - Георги Прошек.
Паметникът е израз на почитта и уважението към делото на братята Георги /Иржи/ и Богдан /Теодор/ Прошек - забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата, между които Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика, бирарията "Дълбок зимник".
В чест на Георги Прошек е произвдена и Прошекова бира по автентична рецепта от преди 133г. Любителите на лагерните бири от чешки тип определено биха харесали Прошеково пиво- „Придворенъ доставчикъ“ с неговата трайна пяна, наситена с аромат на малц и флорални нотки, с неговия наситен меден цвят и богато тяло.
Нашият бар се помещава в модерната сградата Сан Стефано Плаза, която е достойно продължение на старата Прошекова фабрика.
Също така при нас може да опитате от вкусното "Прошеково пиво- Придворенъ доставчикъ" и да се потопите в духа на историята.